İnternet üzerinden radyo yayını yapan Karnaval.com, 17 tane radyo
istasyonuna sahip. Bunlardan biri de bağımsız müzik çalan Radyo Zeplin.
Karnaval.com'un Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Birol ile Karnaval.com,
Radyo Zeplin, Türkiye'deki bağımsız müzik algısı ve kendilerinin müziğe
katkıları hakkında konuştuk. Birol aynı zamanda MTV Türkiye'nin Genel
Yayın Yönetmeni'ydi.
12 Nisan 2014 Cumartesi
7 Nisan 2014 Pazartesi
Bağımsız müzik şirketi
İnternet sayesinde müziklere erişebilmek çok kolay bir hale gelmişken, müzik şirketlerinin önemi ne durumda? Türkiye'deki en önemli bağımsız müzik şirketlerinin başında gelen Weplay'in kurucusu Haluk Polat, müzik şirketleri ve önemini değerlendirdi.
Macklemore sonrası
''I'm gonna pop some tags, only got twenty dollars in my pocket I'm hunting, looking for a come up this is fu*king awesome'' Geçtiğimiz yaz, radyoda, televizyonda, sokakta, herhangi bir yerde bu sözleri, bu şarkıyı duymuş olmalısınız. (Sözlerden anlamam ben, dinlet diyenler için: http://www.youtube.com/watch?v=QK8mJJJvaes ) Bahsettiğimiz şarkı, Macklemore grubunun Thrift Shop adlı şarkısı. Grup, bu şarkı ve ''Can't hold us'' şarkısı ile tüm yazın en hit şarkılarından ikisine imza atmıştı. Peki bu Macklemore'un ne önemi var da anlatıyoruz. Macklemore, bu şarkıları hiç bir müzik şirketine bağlı olmaksızın, bağımsız olarak çıkartıp, dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden, belkide en önemlisi olan Grammy'de tam dört ödül kazandı. Grubun bu başarısı, tüm dünyada geniş yankı uyandırırken, bağımsız olarak da, müzik şirketine bağlı kalmadan başarı sağlanabiliyormuş algısı oluşturdu. Peki gerçekten bir müzik firması ne kadar önemlidir veya bir müzik firmasına bağlı olarak da, bağımsız olunabilir mi? 2002 yılında kurulan müzik şirketi Weplay'in kurucusu Haluk Polat ile müzik şirketlerinin önemi hakkında konuştuk.
Majör şirketler ve pop anlayışları
Weplay, 2002 yılında Haluk Polat tarafından kurulan bir müzik şirketi. Kendilerini ''bağımsız müzik şirketi'' olarak gösteriyor ve bir çok bağımsız gruba albüm çıkarmış durumda. Bugüne kadar, MFÖ, Can Bonomo, Melis Danışmend gibi ünlü sanatçıların yanı sıra Yedinci Ev, Sade, Mira ve Nada gibi bir çok bağımsız grup Weplay etiketiyle albüm çıkarttı. Haluk Polat, majör şirketlerin önemine dikkat çekerken, dünya üzerinde bulunan majör şirketlerin başında olan Universal, Sony, Warner gibi şirketlerin dünya çapında büyük bir yer teşkil ettiğini belirtiyor. Türkiye'de ise bu şirketlerin etkisinin pek fazla olmadığını belirten Polat'a göre, bunun sebebi Türkiye'de ağırlıklı olarak dinlenilen ve satılan müziğin Türkçe pop, arabesk ve türkü olması. Daha çok yerel majör şirketlerin( Doğan Müzik, Seyhan Müzik, Emre Müzik) Türkiye müzik piyasası içinde etkin olduğunu söyleyen Haluk Polat, bu şirketlerin genellikle popüler olan müzik türlerine önem verdiklerini belirtirken, diğer müzik türleri için alternatif firmaların pek fazla olmadığına dikkat çekiyor. Ayrıca Haluk Polat, alternatif müzik türleri veya bağımsız grupların albüm çıkarması için piyasada sadece Weplay'in yanı sıra Ada Müzik ve Arpej Yapım'ın olduğunu belirtiyor.
Haluk Polat yazı tahtası ile birlikte |
Halden anlayan firma
Weplay'i diğer müzik şirketlerinden ayıran özellik nedir? Haluk Polat'a göre ''müziğe karışmamak'' kendilerini diğer müzik şirketlerinden ayırıyor. ''Biz de müzik yapıyoruz, bu işin içinden geldiğimiz için, müzisyenler ile daha samimi bir ilişkimiz var'' diyen Polat, ''albümlerini Weplay'den çıkartan müzisyenler burayı nefes alma alanı olarak görüyor'' diyor. Bağımsız bir müzik şirketi olarak, müzisyenlere hiç bir şekilde karışmıyoruz diyen Haluk Polat, majör şirketlerin genelde müzisyenlerin müziklerine karıştığını, çünkü bu şirketlerin asıl amacının daha çok satmak olduğunu belirtirken, çoğu bağımsız müzisyen için bu durumun kendi kişiliklerine de karışmak olarak gördüğünü söylüyor. Bu sebeplerden dolayı, Polat'a göre, bağımsız grupların büyük şirketler tarafından çıkartılma ihtimali zayıfdır.
CV olarak müzik şirketleri
Peki illa müziği yapabilmek, albüm yapmak, tanıtmak için müzik şirketlerine gerek var mı? Youtube, Soundcloud, Spotify gibi internet siteleri varken, müzik şirketlerinin önemi hala var mı? Yani bir başka deyişle müzisyen bağımsız iken bağımlı durumuna geçmek zorunda mı? Haluk Polat'da müzik şirketlerinin artık eskisi kadar cd satmadığını kabul ederken, ama bir müzik şirketinin kataloğunda olmanın bir önemi olduğuna da dikkat çekiyor. Albümünü bir müzik şirketinden çıkartmış olmanın, müzisyen için bir nevi bir cv olduğunu belirten Polat'a göre, bu durum en çok konserler için önemli. ''Örneğin, herhangi bir konser alanına gittiğinizde, benim albümüm Weplay'den çıktı dediğinizde karşı tarafta başka bir algı oluşuyor'' diyen Polat, müzisyenler bütün masrafları kendileri karşılayıp, kendi albümlerini çıkartmış olsa dahi, kariyerlerinde bir cv olarak müzik şirketinin olmasının, daha avantajlı bir durum olduğu görüşünde.
Bir albümün çıkması için gereken şey: Yazı tahtası! |
Albüm çıkış hikayesi
Peki bir albümün çıkış hikayesi nasıl gerçekleşiyor? Yeni albüm çıkartacak gruplar için bilinmesi gereken süreç Haluk Polat'a göre şu şekilde: Öncelikle tabii ki bir şarkı için en önemli unsur olan söz ve müziğin hazır olması gerekiyor. Ardından stüdyoya giriliyor ve şarkı dinlenilebilir düzeye geliyor. Müzik süreci tamamlandıktan sonra yasal işlemler süreci başlıyor. Polat, her albümün bir kayıt tescil belgesi olduğunu söylerken, bu belgenin alınması için bestecilerin, söz yazarlarının, düzenlemecilerinin ve şarkıyı söyleyenlerin sözleşme örneği vermeleri gerektiğini belirtiyor. Sözleşmelerin ardından, Meslek Birlikleri'nden kayıtlanıp, son olarak Kültür Bakanlığı'ndan albümün çıkması için kayıt tescil belgesi alınıyor. Bu uzun süreç bittikten sonra ise, Kültür Bakanlığı'ndan basılacak albüm kadar bandrol alınıyor. Bandroller alındıktan sonra, dağıtımcı şirkete gidiliyor ve beklenen son, albümün müzik marketlerine gitmesi ile bu süreç son buluyor. Haluk Polat'a göre albümün çıkması için gereken bu süreç ortalama olarak altı ay ve iki sene arasında gerçekleşiyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)