31 Mayıs 2014 Cumartesi

Play tuşuna bastık, oynatalım

Ülkemizin en eğlenceli gruplarından Club Bangkok, en eğlenceli internet sitelerden biride bizim olsun demiş olsalar gerek, playtuşu.com’u bir buçuk sene önce faaliyete geçirdiler. Sitenin play tuşuna basan Doğu Orcan’la Playtuşu ve Indie üzerine konuştuk.


Komikli, şakalı haberler


   Öyle bir site düşünün ki, hem albüm incelemeleri olacak, hem haberler olacak, hem etkinlik ajandası olacak, hem de bolca Alex Turner olacak. Bunları yaparken ayrıca bağımsız müziğe de destek verecek ve bağımsız grupları haber yapıp, albümlerini inceleyecek. Bunların hepsine ulaşabilmek için play tuşuna basmanız yeterli. 2008’de Amsterdam’da kurulan Club Bangkok müzik grubunun üyesi olan Doğu Orcan, Club Bangkok ile beraber Türkiye’ye taşındıktan sonra 2012 ortalarında playtuşu.com’u açtı. Daha önce çalıştığı dergilerde kendi istediği şekilde ve çeviri haberler yapılmasının ardından Orcan, çeviri haber yapacaksam orjinaline bakar, okurum diyor ve kendi deyişiyle ticari bir amacı olmadan playtuşu.com’u kuruyor. ‘’Şu an sekiz kişiden oluşuyoruz, komikli şakalı yazmayı seviyoruz. Değişik bir şey yapmayı denedik, halimizden memnunuz. Seveni de var sevmeyeni de’’ diyen Doğu Orcan, sevilmeme kısmını  ‘’başkalarına birazcık yukarıdan bakan insanlar bizi laubali buluyor’’ diye açıklarken, basın hür iradelidir istediğini okursun, istemediğini okumazsın diyor. Play tuşu’nun ilk kuruluş amacı sadece albüm yazılan bir müzik platformu iken ‘her gün albüm çıkmıyor’ denilerek haberler kısmıda siteye ekleniyor. Ardından sadece müzik haberleri değil, aynı zamanda güncel olaylar, sinema, dizi haberlerinin de siteye eklendiğini belirten Orcan, hareket alanının artmasıyla önlerininde açıldığını söylüyor. 

10 TL ile yapılabilecekler


   Play Tuşu, popüler kültür haberleri, Arctic Monkeys ve Alex Turner haberleri(Play Tuşu'ndan Duygu'nun Alex aşkı sebebiyle) yapmasının yanında ayrıca Türk Indie gruplarınada bolca yer veriyor. Doğu Orcan, bu konuyla ilgili ''çok büyük bir oluşum olursak bile Türk sahnesinden birileri çıkarsa, destek vermemiz boynumuzun borcu'' derken, dünya standartlarında 10 üzerinden 4 puanında bir grup olsa bile onlar bizim canımız, ciğerimiz diyerek kendilerini ileriye çıkartmaya çalıştıklarını belirtiyor. Orcan, Türkiye'deki Indie dünyası hakkında ise oldukça karamsar. ''Çok fazla grup olsun isteniyor ama bu gruplar neyden
beslenecek? Ne eve çıkabileceksin, ne de seni besleyebilecek bir şey olmayacak. Eve gittiğinde baba yine hesap soracak'' diyen Doğu Orcan, başarılı çıkış yapan bağımsız grupların konserlerine bilet parası 10 TL olmasına rağmen çok az kişinin gitmesinden şikayetçi. 10 TL demişken Spotify uygulamasının Premium üyeliğinin de 10 TL olduğunu hatırlatan Orcan, bu durumda bile Premium üyeliği (Premium üyelik sayesinde daha çok şarkıya erişim ve bütün teknolojik platformlara o şarkıları indirme şansına sahip olunuyor) alan üye sayısının Türkiye'de sadece 4 bin ve 6 bin olduğunu söylüyor ve acı gerçeği yüzümüze vuruyor: ''Sadece müziği dinlemek için bile 6 bin kişi para veriyor. Düşün kaç kişi para verip, albüm alıyor.''

''Zaten boykot edecektim, 10 TL ise gideyim bari''



   Doğu Orcan, Club Bangkok ile hem Hollanda'da hem de Türkiye'de müzik yaptı. İki ülke arasında müzik farkı var mı sorusuna adeta bir Messi vs. Sabri şeklinde ''kıyaslanabilecek bir şey değil'' diye cevaplayan Orcan, canlı müzik çalan mekan sayısının Hollanda'da çok daha fazla olduğunu, şehir farkı bulunduğunu ve Türkiye'de dışarı çıkıp müzik dinleme alışkanlığının olmadığını söylüyor. Türkiye'de müziğe olan algının biraz değişik olduğuna vurgu yapan Doğu Orcan, 2013 yazında iptal edilen konserler iptal olmasaydı Türkiye'nin konser bakımından en başarılı yılı olacağını ancak bu durumda bile bir kaç müzik yazarı dahil 'İstanbul bu kadar konseri kaldırabilecek mi' dediklerini söylüyor. ''Kimse gelmese neden kimse konsere gelmiyor, çok kişi gelse insanlar konser için bu kadar parayı nereden bulacak deniliyor'' diyen Orcan, müziğe düşüncesizce saldırıldığını belirtiyor. Son günlerin popüler saldırısı One Love Festival'ede değinen Doğu Orcan, insanların bilinçsizce eleştiri yaptığını söylüyor. Her şey boykot ediliyorsa oturup, düşünülebileceğini ancak yine Pozitif Live'ın düzenlediği Soundgarden Babylon, Bob Dylan, Travis, Pixies, Metallica konserlerine kimse bir şey söylemezken neden sadece One Love'a boykot çağrısı yapıldığını anlayamadığını söyleyen Orcan, ''nasıl bir plan var ki, boykot ediyorsun. İnsanlar yine mutsuz ve sıkılganlıklarından bir şeye saldırmaya çalışıyorlar'' diyor. ''Arcade Fire, One Love line-up'da olsa yine boykot edilecek miydi?'' diyen Doğu Orcan aynı zamanda festival biletlerinin düşmesinin ardından tüm biletlerin tükendiğini belirtirken ''Madem boykot deniliyor, neden bilet fiyatları 10 TL'ye düşünce tüm biletler tükeniyor? Zaten boykot edecektim, gitmiyecektim. 10 TL ise gideyim bari'' şeklinde düşünüldüğünü söylüyor.


Ajandanın yararları


    Site tasarımlarının değişeceği müjdesini veren Doğu Orcan, Temmuz ortasında tasarımın değişeceğini ve daha çok interaktif olacağını açıklıyor. İnternet kullanıcısı dostu Doğu Orcan, ''Şu anki tasarımımızdan 5-6 aydır memnun değiliz zaten. Kullanıcıya hiç yardım eden bir tasarıma sahip değiliz çünkü ilk başta albüm inceleme sitesi olarak tasarlamıştık bu siteyi'' derken sadece bir ay beklememiz gerektiğini ardından roket gibi bir tasarımla görücüye çıkacaklarını belirtiyor. Ayrıca Play Tuşu'nda inceleme, haber, top 5 gibi bölümlerin yanında bir de ajanda kısmı yer alıyor. Bu kısımda nerede, ne zaman, ne kadar bilet parasına bir konser veya etkinlik olduğu yazıyor. Ee ne var bunda çoğu sitede zaten yazmıyor mu diye siz sormadan söyleyelim, bu ajanda kısmında etkinlikler 3m kuralının dışında(nerede, ne zaman, ne kadara) şu şekilde yer alıyor: Kaçta gidem, yaş aralığı, kızlar, erkekler, Efes Pilsen, Votka tonik, sevişebilite, kıyafet. Bu kısımda alkol fiyatlarının ne kadara satıldığı, hangi kıyafetin uygun olacağı ve flörtleşme düşünülerek erkekler, kızlar, sevişebilite puanları koyulmuş. Doğu Orcan, Play Tuşu'nda ajanda bölümününün oluşumunu şu şekilde anlatıyor: '' Genelde çok fazla dışarı çıkan insanlarız ve sürekli birileri arayıp sorular soruyor. Erkek arkadaşlarım güzel kız olur mu diye soruyor, bu etkinlikte olmaz diyorum. Kız arkadaşlarım ise yakışıklı erkekler olur mu diye soruyor, onlarada olur veya olmaz diyorum. Bira ne kadar olur diye soran oluyor. İnsanlar beni ajanda gibi kullanıyordu, bende böyle bir ajanda açayım dedim''. Ek olarak, Doğu Orcan, sadece sevişebilite diye yazdıkları için bile bazı insanlar tarafından kendilerine seksist damgası konulduğunu, ancak bunun hiç seksist olmadığını ve doğal, neşeli bir şey olduğunu söylüyor.





Bonus olarak:


29 Mayıs 2014 Perşembe

Festival cemresi Parkorman'a düştü

Havaların güzelleşmesiyle festivaller başladı. Ünlü grupların yanı sıra alternatif ve bağımsız gruplar da festivalde yer aldı. Peki müzik severler senenin ilk açık alan festivali hakkında ne düşünüyor.

28 Mayıs 2014 Çarşamba

Dikkat! Bubituzak!

Kendisini Çilekeş'ten de tanıdığımız Görkem Karabudak, diğer bir grubu olan Bubituzak ile 14 Haziran'da One Love Festivali'ne katılıyor. Pozitif Live'ın düzenlediği festival, bu yüzden bir çok eleştiri ve boykot çağrısı almakta. Karabudak ile One Love Festival ve bu eleştiriler hakkında konuştuk.

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Peyote'nin Indie'ye katkısı

Bağımsız müzik için en önemli mekanların arasında gösterilen Peyote'de Peyote Müzik Direktörü Emre Aksoy ile Peyote ve önemini konuştuk.